Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?
Het is een speciale vorm van kortdurende psychotherapie. Hierbij help ik je via een diepe ontspanning en via gerichte, geconcentreerde aandacht jouw probleem te onderzoeken en te ontdekken waar het vandaan komt. We werken hierbij met een lichte vorm van trance.

Trance is niets anders dan geconcentreerde aandacht. Ik vergelijk trance vaak met dagdromen. Doordat je brein tijdens een trancesessie net wat anders functioneert krijg jij toegang tot informatie die je kan helpen een oplossing te vinden voor het probleem waar je steeds tegenaan loopt. Tijdens mijn sessies zet ik trance therapeutisch in.

In trance slaap je niet, je bent gewoon wakker. Tijdens de sessie registreert een deel van jou gewoon wat er om je heen gebeurt, waar je bent en wat je doet. Zo hou je altijd zelf de controle. Alles wat tijdens de sessie gebeurt kun je gewoon navertellen en dit is ook belangrijk voor jouw proces. Trance is een verschijnsel dat iedereen wel kent. Denk maar aan dat moment dat je zo opging in een boek dat je aan het lezen was, dat het leek of je helemaal in het verhaal zat. Of die keer dat je op weg was in de auto en dat je je op een bepaald moment afvraagt van “hee, ben ik nou al voorbij dat stuk snelweg? Dat heb ik helemaal gemist?” Vooral dat laatste voorbeeld toont mooi dat je blijkbaar in een bepaalde staat van concentratie kan zijn terwijl je toch veilig je auto aan het besturen bent. Dat kan dus!

Werken met het onbewuste
Hypnotherapie werkt met het onbewuste. Met het onbewuste worden geestelijke processen (gedachten, gevoelens of overtuigingen) bedoeld waar we, zoals de naam al zegt, ons niet direct bewust van zijn. Maar ons gedrag – wat we doen en zeggen – wordt voor het grootste deel (90%) bepaald door allerlei onbewuste processen. Uitgangspunt in deze therapie is dat we via het onbewuste werken aan de diepere oorzaken van jouw klacht. Met interventies en methoden kunnen we die processen beïnvloeden en veranderen. Het doel is samen toewerken aan de vermindering of zelfs oplossen van jouw klacht.